Hidup Bukan Highway

Bukan sekadar melepak kosong..

Petua pengurusan kewangan mudah

Salam semua kepada pembaca blog ini. Hari ini, aku nak berkongsi satu tips bagaimana kita hendak menguruskan kewangan supaya kita dapat mencapai 'Kebebasan Kewangan' pada satu hari nanti.

Kebebasan kewangan ni ada bermacam maksud, tapi pada aku, bila dah capai tahap ni, maksudnya kita akan sentiasa ada wang masuk secara pasif, tidak bergantung hanya kepada gaji dan juga kita tidak akan risau sekiranya kita tidak mampu bekerja kerana wang simpanan mampu untuk menanggung perbelanjaan harian.

Tips pengurusan kewangan ni aku dapat daripada sifu Razif Yusof. Beliau merupakan seorang yang pakar dalam bidang pengurusan serta telah menerbitkan beberapa ebook mengenai pengurusan kewangan. Terima kasih kepada beliau kerana sudi berkongsi tips ini dengan aku. Teknik ini dipanggil Formula 70/30 menjana kekayaan.

Apa dia Formula 70/30 Menjana Kekayaan?

Teknik ini membahagikan pendapatan anda kepada 2 bahagian:

70% untuk perbelanjaan hidup selama sebulan. Ini termasuk untuk bayaran rumah, kereta, makan dan shopping! Jika tidak cukup anda perlu mencari jalan untuk kurangkan perbelanjaan anda sehingga
ianya mencukupi 70% daripada pendapatan anda. Anda boleh melakukannya dengan penjimatan yang realistik.

Sebagai contoh jika gaji anda adalah RM2000 sebulan, anda hanya boleh berbelanja sebanyak RM1400 (70%) sahaja pada bulan tersebut.

Baki 30% (atau RM600) akan kita gunakan untuk menjana kekayaan!

-10% pertama (RM200) anda gunakan untuk kebajikan, samada menolong orang tua, anak yatim, dan menderma ke masjid. Ingat, rezeki yang berkat akan membawa kebahagiaan dan digandakan!

-10% kedua (RM200) anda gunakan untuk bisnes. Tidak kira apa juga bisnes yang ingin anda ceburi, anda perlukan modal untuk permulaan. Pergi kursus, beli buku, program dan sebagainya. Pelajari sesuatu yang baru, buka minda anda dan anda pasti menemui sesuatu yang menguntungkan.

-10% terakhir (RM200) anda SIMPAN untuk masa depan anda. Ini adalah kunci kepada kejayaan anda kerana ianya bakal meledakkan akaun bank anda dalam senyap.

Nota: Jika anda MENYIMPAN RM200 setiap bulan dengan bonus 10% setahun, SIMPANAN anda bakal mencecah:

>> RM175,000 (selama 20 tahun)
>> RM525,000 (selama 30 tahun)
>> RM1.4Juta (selama 40 tahun)

Teknik 70/30 ini sungguh hebat dan berkesan jika anda mahu menjana kekayaan dalam hidup. Tidak kira walau berapa pun gaji anda sebulan, anda mesti gunakan teknik diatas untuk masa depan anda.

Tetapi tidak semua orang akan ikut walau betapa hebat sekalipun formula ini. Dan sebab itulah tidak ramai yang jadi kaya dan masih perlu bekerja walaupun dah pencen. Ini kerana mereka tiada lebihan wang untuk  disimpan.Ini mungkin juga kerana mereka terlalu boros dan tidak pernah terfikir untuk berjimat demi masa depan.

Jika anda mahu mencapai kebebasan kewangan, saya sarankan kepada anda, sila ikut Formula 70/30 mulai hari ini. Mulakan PENJIMATAN hari ini juga untuk mulakan SIMPANAN anda.

0 komen:

Post a Comment

Bagi la komen sikit yer..

Followers

Klik dan Join Mereka

Blogged.my Kedai Backlink,Backlink Percuma

Blog Stats

feedburner

Komen terbaru

Suka Baca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...